Withof

Rijksmonument Withof is een voormalig opvoedingsgesticht en klooster in Etten-Leur in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Sinds 2005 is het complex aan de Bisschopsmolenstraat 162 voor het grootste gedeelte in het bezit van de Woonstichting Etten-Leur (WEL), die het complex en terrein ontwikkelt in “een goede balans tussen wonen, werken, zorg, educatie, cultuur en recreatie”.

Huize Adama is gebouwd in de 16de eeuw. De eerste kapel van het complex werd in 1850 gebouwd achter Huize Adama. Nadat de Grote Kapel er in 1908 tegen aan werd gebouwd, werd de Congregatiekapel in twee verdiepingen verdeeld. Vanaf toen werd alleen het bovenste gedeelte nog gebruikt als kapel. De Congregatiekapel wordt ook wel de kleine kapel genoemd. De Grote Kapel dateert van 1908 als laatste aangebouwd. Deze is weer geplaatst achter de Congregatiekapel.

Voor dit project heeft Nex2us, in opdracht van Woonstichting Etten-Leur, diverse adviezen uitgebracht in het kader van een gebruiksmelding brandveiligheid, waaronder het bepalen van de vluchtcapaciteit en een inrichtingsbeleid opgesteld m.b.t het brandveilig gebruik van het gebouw.