Maakt deze rookmelder ons leven veiliger?

De uitvinder van de iPod heeft een rookmelder ontwikkeld die verschil moet kunnen maken tussen een echte brand en vals alarm. Het idee is dat mensen daardoor de rookmelder niet meer uit irritatie uitschakelen.

Het is een probleem in ieder huishouden: je staat enthousiast te koken en doordat de afzuigkap de rookontwikkeling even niet aankan, begint de rookmelder hard te piepen. Om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt, draai je de melder uit het plafond en haal je de batterij eruit. Een gevaarlijke situatie, zeker als je vergeet de melder later weer terug te hangen.

Ook als de rookmelder ons ‘s nachts uit onze slaap houdt met af en toe een piepje vanwege een batterij die bijna leeg is, wordt de boosdoener efficiënt uitgeschakeld en ergens in een hoek of op een nachtkastje achtergelaten.

Rookmelder
De Amerikaan Tony Fadell, uitvinder van de iPod, zegt dat hij een slimme rookmelder heeft ontwikkeld die dit soort situaties moet voorkomen, ‘omdat het gevaarlijk is om je rookmelder te haten’. De Nest Protect geeft namelijk eerst een subtiel seintje als het rook, hitte of koolmonoxide detecteert. Het is een gesproken waarschuwing die onderscheid maakt tussen een echt alarm en een vals alarm, zoals rookontwikkeling tijdens het koken. In het laatste geval kunnen gebruikers de melder met een simpele zwaaibeweging van afstand uitzetten, vertellen de ontwikkelaars op hun site.

Instructies
De melders staan ook met elkaar in contact. Als er bijvoorbeeld in één van de slaapkamers rook ontstaat, krijgen gebruikers in de huiskamer via de melder aldaar een gesproken waarschuwing. Ook krijgen ze op een smartphone of tablet te  zien wat ze moeten doen in geval van gevaar. Met diezelfde tablet of smartphone zijn de rookmelders op afstand te monitoren. Er verschijnt bijvoorbeeld een melding als de batterijen aan vervanging toe zijn.

Bekijk hier het filmpje over de rookmelder van het Amerikaanse bedrijf Nest.